Mám rada Slovensko a ľudí, ktorí v ňom žijú - Nadácia 858

MÁM RADA SLOVENSKO A ĽUDÍ KTORÍ V ŇOM ŽIJÚ

Milí priatelia!

Mám rada Slovensko a ľudí, ktorí v ňom žijú. Tých, ktorí žijú slušne. Tých, ktorí svojím životom chcú prispieť k tomu, aby Slovensko prekvitalo. Tých, ktorí sa nestarajú predovšetkým o svoje vlastné vrecká.
Stále som presvedčená, že naše Slovensko je tá krajina, ktorá má tendenciu rásť a rozvíjať a že naozaj aj porastie. Že poskytne trvalý, blahobytný a bezpečný domov svojím obyvateľom. Napriek tomu, že mnohí z  múdrych a pracovitých Slovákov bolo nútených opustiť svoju krajinu a hľadať si živobytie za jej hranicami.
Je priam tragické, ak je matka nútená nechať svoje deti doma a ona ide robiť opatrovateľku do cudziny.
Je smutné, ak muž nedobrovoľne na niekoľko mesiacov či dokonca rokov opustí ženu a svoje deti, aby tá jeho rodina mala z čoho žiť a splácať pôžičky.
Je proti zákonom prírody, ak deti odídu za lepším živobytím do iných kútov našej zemegule, tam si založia svoje vlastné rodiny a rodičia ich a ich deti, svoje vnúčatá, vidia nanajvýš raz do roka.
Je zarážajúce počúvať nezamestnanú osamelú matku ako sa snaží vyžiť z podpory a prídavkov, ako nemôže dať svojím deťom zdravú, výživnú stravu, ako ich nemôže vkusne, moderne obliecť, nehovoriac o dopriati si kultúry či výdobytkoch techniky.

Naozaj niet na našom malom, krásnom Slovensku práce? Tak si ju vytvárajme. Napríklad i tým, že budeme kupovať len slovenské výrobky, že ich začneme čoraz viac vyrábať, že nenecháme naše polia a pasienky stáť ladom ...
Mali sme tu kedysi továrne, ktoré vyrábali kvalitné výrobky. Viedli ich Slováci, pracovali v nich Slováci. Dnes skoro všetko dovážame.
Skúsme potlačiť do úzadia eufóriu z toho, že všetko zo západu a Ameriky je lepšie a krajšie. Pomaly sa nám otvárajú oči a začíname vidieť. Nie všetko je zlato čo sa blyští.
Skúsme od začiatku, pomaly prikladať triesočku ku triesočke. Možno nám niekedy za to naše deti a vnúčatá budú vďačné.

Možno i Nadácia 858 pomôže k tomu, aby sa naše malé, krásne Slovensko raz postavilo na nohy a aby sme tu všetci žili v hojnosti a spokojne.
Vari my Slováci nedokážeme vyrábať lepšie a kvalitnejšie výrobky aké nám ponúkajú v „čínskych“ obchodoch? Ja viem, sú lacné, pestré, ale sú nekvalitné aj zdraviu škodlivé a nevydržia dlho. Naše slovenské ženy odjakživa šili doma, lebo boli nútené. V obchodoch kedysi nebolo dostať módne oblečenie. Určite to tie kreatívne návrhárky a šikovné krajčírky nezabudli. Treba ich podporiť. Treba k tomu legislatívu. Ale veď tu tvoria nami volení zákonodarcovia. Nevieme na nich pritlačiť, aby už niečo pre Slovensko robili?
Možno niečo by sme mohli zmeniť a to podporiť Nadáciu 858. Kupovať slovenské výrobky. A mať nápady, prísť s nimi a skúsiť ich realizovať. Aj z malého plamienka sa rozhorí plameň.

Potrebné je porozmýšľať i o rozvoji turizmu. Stále o tom len hovoríme a v praxi máločo vidieť. A pritom pri našej nádhernej prírode by sme z turistiky mohli pekne žiť. Len mať nápady a realizovať ich, aby tu hostia chodili a vracali sa opäť.
Naozaj milujem Slovensko. Je krásne. Rada sa túlam po krajine. Nevedela by som žiť nikde inde. Rada sa stretávam s ľuďmi, rada s s nimi rozprávam. Ešte radšej by som stretávala veselších a spokojnejších Slovákov, ktorí nemajú strach o svoju budúcnosť, ani o to, čo dajú svojim deťom v nedeľu na obed.
#MÁRIA FINDUROVÁ