Tvorivá činnosť s deťmi - Nadácia 858

PROGRAMY > AKTIVITY > KOMUNITA

DETSKÝ SVET

Tvorivé dielne sme pre deti pripravili v spolupráci s tvorilkami v oblasti Hand made. V tvorivej dielni si deti okrem iného vyskúšajú rôzne aktivity s použitím aj niektorých tradičných výrobných postupov a prírodných materiálov (drevo, slama, koža, prútie, papier, textil), ktoré súvisia s ročným obdobím alebo jednotlivými etapami kalendárneho zvykoslovia. V našej tvorivej dielni sme pripravení rozvíjať výtvarnú tvorivosť vášho dieťaťa. Deti sa formou rozhovoru a názorných ukážok oboznámia s pracovným náradím a materiálom. Aktivity tvorivých dielní sú zamerané na rozvíjanie umeleckého cítenia detí prostredníctvom priestorovej tvorby. Najbežnejším materiálom pre priestorové vytváranie sú rôzne škatuľky, pri ktorých  zlepovaním, maľovaním a dotváraním pomocou rôznych materiálov môžu vzniknúť rôzne predmety, napr. robot, budovy, zámky, hrady, postavy, dopravné prostriedky, a pod. Práca s textilom má pri vytváraní výrobkov priestorového charakteru veľmi široké využitie. Tvarovaním a lepením textilu do guľky môžeme vytvárať hlavy k bábkam, vytvárať textilné hračky – panáčikov, bábiky, maňušky, ihelníčky, koníky a pod.

Poznávanie rastlín podľa listov a plodov, spoznávanie minerálov, hornín, liečivých rastlín, hubárska poradňa. Práca s prírodnými materiálmi výroba „pečiatok“ zo zemiakov, bábik z makovíc, tekvicových strašiakov, voňavých vrecúšok z byliniek. Výroba vianočných ozdôb z tradičných materiálov (slama, papier, textil), zdobenie medovníkov, maľovanie na sklo.

Tvorivé dielne sú vhodné aj pre žiakov základných, špeciálnych a stredných škôl, rodiny s deťmi a individuálnych návštevníkov.
- počas vyučovania na základe vopred dohodnutej objednávky min. 1 týždeň pred konaním dielne,
- po vyučovaní ako voľno časový krúžok, vhodné pre školské kluby a družiny na základe vopred dohodnutej objednávky min. 1 týždeň pred konaním programu.

Dĺžka programu: 90 min.
Optimálny počet osôb v skupine: 15

V prípade záujmu školských družín alebo iných organizácií o tvorivé dielne s detičkami, nás prosím konktujte na mobilnom čísle 0944 213 780.

UROBTE SI S DETIČKAMI

31. Október - strašidlá z gaštanov

ĎAKUJEME ZA CHUTNÉ DARČEKY OD RENÁTY POLOMOVEJ PRE DETIČKY NA HALLOWEEN DO DETSKÉHO SVETA
.

Duchovia na HELLOWEEN rozžiaria úsmev na tvárach detí aj dospelých. Využite gaštany a vyrobte si podľa návodu strašidielka z gaštanov. Záleží iba na vás, nakoľko strašidelné strašidla si vyrobíte ...

Materiál:
gaštany, servítka, látka, gáza, papierové alebo plastové pohyblivé oči, povraz, struna / vlasec (pokiaľ chceme, aby strašidla vyzerali, že skutočne letia a nielen visia), ihla na háčkovanie alebo na špizy alebo iný nástroj na prepichnutie gaštanu, nožnice, tavná pištoľ, fixka
Návod ako vyrobiť strašidlo:
Prichystáme si materiál a pomôcky potrebné k výrobe strašidiel. Gaštan prepichneme skrz. Prevlečieme povrázok a urobíme si uško na povesenie. Dole na povrázku urobíme uzol. Dve štvorčeky gázy, alebo jednu servítku, či látku v tvare štvorca položíme do kríža a v strede urobíme otvor. Otvorom prevlečieme gaštan s uškom. Pod gaštanom uviažeme povrázok, čím vznikne hlava, telo a ruky. Vystrihneme a nalepíme oči alebo nakreslíme fixkou.

Eva Tomaščíková, Nicol Lauf

10. Október - výroba slnečníc

Materiál:

farebný papier - žltý, zelený, hnedý, nožnice, tavná pištoľ alebo lepidlo, fixka, špajla

Návod ako vyrobiť strašidlo:
Kružidlom si nakreslíme tri kruhy. Najprv ten najväčší na žltý papier, kde budu lupene slnečnice. Každý kruh po nakreslení si pekne vystrihneme. Žltý kruh si preložíme na polovicu a potom na ešte jednu a všetky preklady prestrihneme od stredu po okraj, okraj necháme asi tak 1 cm neprestrihnutý. Ako druhý bude zadok slnečnice, ktorý bude zelený. Posledný tretí kruh bude hnedý, ktorý bude jadro v ktorom sú slnečnicové jadierka.  Na stôl si položíme najprv zelený kruh na ktorý dáme špajlu ako stonku, vytlačíme lepidlo, na to položíme jadro a ako posledné nalepíme okrajom, ktorý nám ostal celý žltý papier. Nakoniec otvoríme žltý papier, ktorý ma lupienky slnečnice.
Nicol Lauf, Martin Kaščák

2. Máj - srdiečka pre mamičku k MDŽ

MATERIÁL:
farebný papier, nožnice, magnetky, lepidlo, farbičky

Vytvoríme papierové srdiečko a urobíme z neho maketu, tú deti vymaľujú. Z papiera urobíme ruky a nohy v tvare srdca. Na opačnú, zadnú stranu prilepíme magnet. Na druhú stranu napíšeme venovanie k dňu matiek:

Pre mamičku moju milú, ktorú rada mám,
veľké srdce namaľujem,
k sviatku jej ho dám.

Eva Tomaščíková, Eva Starnová

11. Apríl - tvorba jarných záhradiek

MATERIÁL:
polystyrén o rozmere 10x20 cm, temperové farby, drevené paličky, látka, farebný papier, nožnice, paličky - drevené špajdle, kamene, fixy ..

Polystyrén si narežeme na rozmer 10x20 cm. Temperovými farbami si namaľujeme krajinku, záhradku (trávičku, potôčik, chodníček ..)   Na látku alebo farebný papier si nakreslíme kvetinky, vtáčiky, slniečko, obláčik ... tie vystrihneme, nalepíme na drevené špajdle, ktoré napichneme do pripravenej záhradky. Z drevených lekárskych paličiek vytvoríme plotik, ktorý tavnou pištolou alebo lepidlom prilepíme na polystyrén. Kamienky vymaľujeme na červeno a potom dotvoríme fixou telíčko lienky. Kamienok - lienku nalepíme do záhradky. Dotvaráme podla vlastnej fantázie ...

Eva Tomaščíková, Marianna Džuberová, + Alžbetka - no

13. Marec - tvorba kreatívnych záložiek

MATERIÁL:
tvrdý papier, vlna, látky, nožnice, lepidlo

Ako prvé si nastriháme telíčka záložiek. Potom si na tvrdý papier obkreslíme v tvare kruhu hlavičku pre plánovanú postavičku. Z vlny si nastriháme vlásky, ktoré nalepíme na telíčko záložky. Na nožičky urobíme dierkovačom dierky, cez ktoré ich prevedieme. Kusy látky nastriháme ako oblečenie pre postavičku a tiež nalepíme. Ako posledné nakreslíme očičká a pusinku na hlavičku záložky.

Diana Hozzová, Eva Tomaščíková, Marcela Novysedláková

14. Február - namotávanie sŕdc

MATERIÁL:
drevenú dosku, klince, kladivko, nožnice, vlnu

Najskôr nám náš šikovný dobrovolník nabil klinčeky do dosky v tvare srdca. Potom si detičky sadli spolu s dobrovoľníčkou Diankou a Evkou a zaćali namotávať vlnu okolo klinčekov, najlepšie čo nejhustejšie. Keď sa im videlo, že už stačí, tak odstrihli vlnu a urobili uzlíček, aby sa srdiečko neodmotalo ...

Eva Tomaščíková, Diana Hozzová

10. Január - Naše prvé tvorivé dielne v Detskom svete OC Madaras
1. vtáčiky v zime
2. obraz Nadácie 858

MATERIÁL: paličky z lekárne, vata, lepidlo, makety vtáčikov, nožnice, farbičky
Najskôr si deti zlepili búdku z paličiek z lekárne a na strechu prilepili vatu. Potom si nakreslili svojich vtáčikov, alebo obkreslili z makety, vymaľovali, vystrihli a nalepili dnu do domčeka aaaa hotovo.

Eva Tomaščíková, Diana Hozzová, Marcela Novysedláková